Redd gammelskogen
en redningsaksjon
Prosjektet Redd gammelskogen er et artskartleggingsprosjekt som ble til i 2017. Takket være økonomisk støtte fra Oslo kommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus kunne NOA ansette to biologer som organiserer kurs i kartlegging av truede arter i gammelskog og kartleggingsturer til ulike områder i Oslomarka hver høst. Prosjektet ble en stor suksess, og har siden oppstart arrangert fulle kurs og kartleggingsturer.
Bakgrunnen for prosjektet er at dagens skogforvaltning har et stort fokus på kartlegging og bevaring av såkalte livsmiljøer for å ta vare på truede arter. Samtidig gjøres det ingen organisert artskartlegging av norsk natur. Det er ikke gitt at artene som nøkkelbiotoper settes av for å beskytte faktisk finnes der, og hva er da poenget?
Visjonen for prosjektet ble å kartlegge og dokumentere artsmangfoldet i de siste 10% av skogen som ikke har blitt flatehogd i Marka. Flyfoto og databaser for natur og artsmangfold ble saumfart på jakt etter potensielle områder som hadde gått under radaren for forvaltningen. I perioden fra 2017-2020 har over 100 personer deltatt på kurs og kartleggingsturer, og til sammen er det gjort 924 funn av 54 truede arter i Oslomarka. Disse er fordelt på artsgruppene karplanter, lav, moser og sopper.
I løpet av prosjektperioden har vi også funnet truede arter i skog som allerede er godkjent for hogst, og i mange tilfeller er selv funn av svært sjeldne arter ikke nok til å sette en stopper for at skogen forsvinner. Bare i 2019 ble nærmere 1% av skogarealet i Oslomarka godkjent for hogst. Men en sjelden gang hender det at funnene fører til stans av hogst eller pålegg om at spesielle hensyn skal ivaretas.
Prosjektet har gitt et betydelig bidrag til kunnskapen om utbredelsen av truede arter i gammelskog, og funnene er dokumentert, rapportert og gjort tilgjengelig for alle. Spesielt viktig er det at informasjonen er tilgjengelig for de som skal ta avgjørelser om skogforvaltningen.
Vi arrangerer kurs og turer i barmarkssesongen; trykk på denne linken for å melde interesse!
Vet du om et område som burde bli kartlagt eller ønsker å starte opp et lignende prosjekt i din nærskog? Vi deler gjerne vår kunnskap og metoder. Ta kontakt på noa@noa.no