Om oss


“Redd gammelskogen” er et prosjekt under skog-arbeidet til Naturvernforbundet i Oslo og Akershus som startet i 2017. Gjennom registrering av rødlistearter, hogstklager, formidling og konkrete endringsforslag prøver vi å bevare og sikre de siste gammelskogene i Marka.

Vi holder strengt oppsyn med hogstaktiviteter, og følger opp at gjeldende bestemmelser for naturmangfold og miljøhensyn i skog følges. Men underrapportering av biologiske verdier er et gjennomgående problem i norsk skogforvaltning, og hver uke går uerstattelige gammelskoger tapt i Oslomarka.

Kunnskap om skogen er helt vesentlig for en bærekraftig forvaltning; vi må vite hva vi har for å ta vare på det. Ved hjelp av artsregistreringer kan vi bidra til å bevare områder, om så bare nøkkelbiotoper, for sårbare arter.

Foto: Ellisiv Brattfjord

Siden prosjektet startet har det blitt registrert 929 nye funn av rødlistearter i Oslomarka, og nå ønsker vi å inspirere andre til å starte lignende initiativ i sine kommuner.

Oslo er ikke den eneste kommunen med mye skog og et rikt biologisk mangfold; hele Viken er en liten hot spot for en rekke spennende arter, og mange av dem er rødlistet. Faktisk er Oslo og Akershus listet som det område i Norge med flest truede arter, og vi trenger å rette fokus mot skogen nå, der halvparten av dem bor – før det er for sent. 

Gjennom blant annet registreringsarbeidet til Redd gammelskog-prosjektet har vi nå kunnskap om hvor de truede artene i Marka befinner seg, hvor de tidligere har levd, og hva som trengs for at de kan reetablere seg på nytt. Fra disse funnene har “Sammenhengende villmark” vokst frem; et forslag til et landskapsøkologisk nettverk av spredningskorridorer for truede arter mellom eksisterende verneområder i Marka.

Ved siden av dette har NOA laget en stor rapport på mangelfulle registreringer og brudd på hensyn i skogbruket i Marka. “Det er nok nå” tar for seg hvordan både Naturmangfolds-loven og Markaloven forbigås når hogstvedtak fattes, og hva som må til for å endre dette.

 

 Ønsker dere å lære litt mer om våre metoder, eller starte lignende prosjekter?

Ta kontakt med oss på noa@noa.no