Det er nok nå!
en rapport
Basert på statistikk over alle meldte hogster i Oslomarka i perioden 2017 til august 2020 kan det konkluderes med at dagens skogforvaltning gjør Oslomarka fattigere på natur- og opplevelsesverdier. Hvordan kan dette være tilfellet?
Les sammendrag av rapporten
Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) har i mange år arbeidet for bevaring av natur- og opplevelsesverdier i Oslomarka. NOA har gått i bresjen for å verne områder med viktig og truet natur som naturreservater, men også for å ta vare på viktige områder for naturopplevelser og friluftsliv. Eventyrskogene i Oslomarka er registrert etter en metodikk utviklet av NOA og kartlagt av frivillige i NOA.
Gammelskog er viktig for et stort artsmangfold og mange truede arter i skog, men har ofte også et skogbilde lik eventyrskogene; variasjon, store og gamle trær, romfølelse. Gammelskogen har som eventyrskogen ingen formell beskyttelse mot hogst, heller ikke innenfor markagrensa. Landbruksmyndighetene godkjenner også flatehogst av de siste gammelskogene og konsekvensen er at vi får mer av den ensaldrede plantede granskogen, der alle trærne er omtrent like store og står omtrent like tett inntil hverandre, og mindre av den varierte gammelskogen. Gammelskogen kan snart bare finnes i naturreservater og i de spredte, små flekkene av nøkkelbiotoper.
Rapporten «Det er nok nå!» er basert på statistikk over alle meldte hogster i Oslomarka i perioden 2017 til august 2020, kombinert med statistikk over NOAs hogstklager. Rapporten viser omfanget av hogst i marka og hvordan landbruksmyndighetene i sin tolkning av lovverket vektlegger hensynet til skognæringens driftsøkonomi fremfor hensynet til markas natur- og opplevelsesverdier. På tross av at markaforskriften setter krav om et variert skogbruk i marka, er det flatehogstene som rår. Naturmangfoldlovens forvaltningsprinsipper blir bare overfladisk vurdert.
Et lyspunkt er Oslos kommuneskoger. Her drives skogbruket med et mål om i størst grad å etterligne naturens egne økologiske prosesser. Hensyn til natur og friluftsliv skal gå foran krav om maksimal profitt. Oslo kommuneskogers forvaltning ivaretar på en god måte markaforskriftens formål om at skogbruket skal bidra til å bevare og utvikle markas kvaliteter for natur og friluftsliv. Måtte Oslo kommuneskoger bli et eksempel for andre skogeiere i og utenfor Oslomarka!